HTML

svédBÚTOR Tuning Blog - IKEA átalakítási ötletek


Mit gondolsz az IKEA bútoraidról?

1. Tömegcikkek?

VAGY

2. A benned rejlő lakberendező / kézműves / asztalos önkifejeződésének lehetőségei?

Ha jelenlegi formájukban még inkább az 1. kategóriába sorolnád őket: itt az ideje, hogy VÁLTOZTASS EZEN! ;)

Fesd át! Szereld szét! Rakd össze másképp!

Csinálhatsz vele bármit, hogy egyénibbé tedd. Egyetlen kérésem van csupán: oszd meg velünk!

Küldd el a munka rövid leírását képekkel illusztrálva az info (kukac) svedbutor (pont) hu címre, vagy töltsd fel a Tuning feltöltése oldalon, és én megjelentetem.
Így büszkélkedhetsz a munkáddal, és segíthetsz másoknak is.

Értesülj a legújabb ötletekről azonnal! Iratkozz fel HÍRLEVELÜNKre!

Tartalom

Friss topikok

Csatlakozz hozzánk!

Hekk a Fagerland konyhában :)

2010.01.15. 23:56 bozs

Sokat gondolkodtunk, milyen konyhaszekrény legyen az új lakásban, végül az IKEA-féle antikolt fenyőre esett a választás. Az elemes konyhák közül talán a legjobban átgondolt, de azért egy kevés kendácsolásra itt is volt szükség.

 

 

 

 

Először is, a mikró. A beépíthető mikrók valami hihetetlen árban vannak, kb. ötszörös szorzóval mérik ezeket a sima mezei gépekhez képest. Mivel a mikrót mi kizárólag csak melegítésre használjuk, elfogadhatatlan luxusnak tűnik 70-100 ezer forintot költeni erre csak azért, hogy beépített legyen. Arról nem beszélve, hogy ezeket csak inoxban láttuk, míg az összes többi gépünk fehér. Ki kellett valamit találni tehát arra, hogy a régi szabadonálló mikrót integráljuk a szekrénybe.
 A megoldás az lett, hogy egy oldallapból vágtam ki keretet, ami körbeveszi a mikrót. Maga a felsőszekrény egy egyébként beépített mikróhoz tervezett szekrény. A keretet belülről az alsószekrények fali rögzítéséből megmaradt "L" vasakkal oldottam meg, ehhez van fedőkupak is, így jól integrálódnak a szekrényhez. Azt jó tudni, hogy az oldallap amúgy forgácslap, fenyő furnérral (igen, valódi furnér) borítva, pácolva. Én nem tudtam, azt hittem ugyanúgy táblásított fenyő, mint a szekrényajtók. Nem is értem, miért nem abból van. A vágások mentén így fenyő helyett forgácslap látszott, ez nem valami szívderítő látvány. Bekentük azért antik páccal, de ez azért mégsem mutat olyan jól, mint a fenyő. ;-) Szerencsére a lábazathoz is adtak ilyen mintázatú élfóliát, ebből (mivel három lábazati csíkot kellett venni) három is volt, ez pont elég arra, hogy a mikró keret belső vágásait és a felsőt (ami a felette lévő szekrényajtó felé néz) befóliázzam. A bal oldali vágásra már nem maradt, de itt szerencsére úgyis a fal van, csak a 2 mm-nél nem vastagabb fejűek látják, milyen ott. Azért ott is bekentük antik páccal, biztos ami biztos. Az eredmény a képen látható. Nem rossz szerintem. ;-)

 A következő kihívás a páraelszívó. A standard IKEA megoldás erre az esetre az, hogy az elszívó mellé mindkét oldalról egy-egy oldaltakaró lapot helyeznek el. Ennek mellékhatásaként a felső szekrénysor 2,5 cm-rel "offszetelődik" az alsóhoz képest. Ez ugyan nem akkora gond, mert ember legyen a talpán, aki észreveszi, de nekem dizájnilag nem jön be. Furcsa, hogy két szekrény között van még egy lap. Áthidaló megoldásként azt találtam ki, hogy egy oldaltakaróból vágok ki az elszívó alá egy passzentos darabot, így a két szekrényt teljesen össze lehet tolni. A kivágást pusztán az nehezítette, hogy az elszívó alja nem egyenes, de pontos méréssel elsőre jó lett. Elég volt az egyik felét lemérni, a másikat csak át kellett jelölni. Így ráadásul egy takarólapból ki lehetett vágni mindkét darabot.

A vágást dekopír fűrésszel csináltam, finom fűrészlappal. Erről annyit érdemes tudni, hogy a vágási oldalon megsérti a furnért, de a túloldalon tökéletes kontúrral vág, tehát úgy kell jelölni, hogy a a túloldali felület lesz majd használható.

Köszönet a sztoriért a subvoice.hu-nak!

6 komment

Címkék: konyha átalakítás mikró konyhaszekrény elszívó fagerland

A bejegyzés trackback címe:

https://ikeatuning.blog.hu/api/trackback/id/tr311675934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.02.01. 12:04:39

A mikro szereti, hogy igy korbe van epitve?
Hutes ilyesmi?

subvoice 2010.02.01. 13:05:00

Szia, eddig még a mikro nem panaszkodott. :) Az látszik a képen, hogy nincs passzentosan körbeépítve, mellette/felette van jónéhány kb. 5-5 cm légrés minden oldalon és az előlap körül is van annyi hely, ahol a hő távozni tud. Ezt egy főzésre/melegítésre tervezett gépnek kell tudni kezelni.

Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy mi a mikrót melegítésre (tipikusan 1-3 perces használat teljes fokozaton) vagy kiolvasztásra (10-15 perces használat alacsony teljesítménnyel) használjuk, ami nem generál számottevő veszteséghőt.

cso zsi 2010.12.10. 22:30:06

Soha nem értettem, hogy designerek miért teszik másfél méter fölé a mikrót.
Gyaníthatóan vagy gyerekük nincs, vagy az életben nem lépnek a konyhába, és magas a nő, vagy a három együtt.
Több mint 20 éve használok mikrót, reggeli kávémelegítéstől grillcsirke, és sütemény sütésig (forrólégkeveréses).
Ezeket egy felnőtt is képes magáraborítani, ha magasról veszi ki. A "sütőajtós" (lefelé nyíló) típusról nem is beszélve. Az még 30 centi hátrányt ad.
Így minálunk a konyhapult, majd a mosogatógép adott helyet a mikrónak, és a család alacsonyabb tagjai sem szorultak más segítségére.

bozs 2010.12.11. 08:13:06

@cso zsi: Szuper az észrevétel! Valahogy nekem is van egy ilyen érzésem a képek láttán, de soha nem fogalmaztam meg. :)

Szerintem náluk (még) nem használja a gyerkőc a mikrót, és lehet, hogy pont kapóra fog jönni a 5 év múlva ismét egy kis konyha-rehabilitáció...

És a tiétek egyedi konyha, vagy esetleg IKEA-s?
Ha az utóbbi, akkor küldenél egy képet a mikróról az info[kukac]svedbutor[pont]hu-ra? Szívesen megmutatnám itt a blogon másoknak is.

Köszi,

Ági

cso zsi 2010.12.12. 19:41:52

@bozs: Kép nem lesz, mert sajnos a konyha nem Ikeás, így hackelni sincs mit.
A mikro viszont kb akkora, mint a fenti képeken a mikró körüli fakáva.
"Kicsit" helyigényes, pedig nem is a 30 éves szovjet gyártmány. 1-2 centivel keskenyebb csak, mint az átlagos háztartási nagygépek.

subvoice 2011.01.05. 10:44:37

Ha van elég hely a pulton a mikrónak, akkor tényleg nem érdemes vacakolni a felső szekrénybe építéssel. Itt sajnos viszonylag kevés a szabad munkalap (a szemközti sor sem hosszú), bár azóta változott a helyzet, mert hozzáépítettünk egy reggeliző bárpult-szerűséget.

Gyerekünk van, de még nem merült fel az igény arra, hogy önállóan mikrót használjon (7 éves). Ha szükség lesz rá, legfeljebb szekrényt csinálunk belőle (csak egy ajtócsere kell) és levesszük a mikrót fentről.
süti beállítások módosítása